Special Olympics maailmankisat lähestyvät

Abu Dhabissa järjestetään maaliskuussa 14.-21.3. Special Olympics-kesämaailmankisat. Kisoihin osallistuu yli 7000 urheilijaa 192 eri Special Olympics-ohjelmasta, noin 7500 katsojaa ja 20 000 vapaaehtoista.

Suomesta lähtee 102 Sisujengin jäsentä kisoihin kilpailemaan 14 eri lajissa. Miesten Unified-koripallojoukkueessa on mukana Helsingin NMKY:stä partneripelaaja Teemu Koskinen sekä valmentaja Pipsa Aaltonen.

(Kuva: Lauri Jaakkola, kuvassa suomea edustava miesten Sisujengi)

(Kuva: Lauri Jaakkola, kuvassa Suomea edustava miesten Sisujengi)

 

 

Pipsa Aaltonen on ollut mukana valmentajana käynnistämässä Helsingin NMKY:n Unified-koripallotoimintaa.

Unified-koripallotoiminta aloitettiin HNMKY:ssä keväällä 2011.

Toiminta käynnistyi yhden joukkueen voimin ja vuosien saatossa pelaajamäärien kasvaessa tällä hetkellä joukkueita on kaksi. Molemmat joukkueet osallistuvat Koripalloliiton Special Olympics-sarjaan.

 

Alla Pipsa Aaltosen mietteitä unified-toiminnasta sekä tulevista kisoista.

 

Kuinka Unified-toiminta on kehittynyt alkutaipaleen ajoista seurassamme ja maajoukkuetasolla?

– Toiminnan käynnistyessä keväällä 2011 joukkueessamme oli 5 pelaajaa ja 3 valmentajaa, syksyllä 2012 joukkueemme meni mukaan koripalloliiton alaiseen Unified-sarjaan kahdeksan pelaajan voimin. Ainoassa Unified-sarjassa pelasi silloin lisäksemme kolme muuta joukkuetta. Toiminta on kasvanut vuosi vuodelta, vuonna 2014 perustettiin myös nuoremmille junioreille oma HNMKY Unified junnut -joukkue ja tänä päivänä Namikassa on noin 25 pelaajaa ja joukkueet kahdessa eri sarjassa. Koripalloliiton Special Olympics sarjoja on nykyään 6 eri sarjaa ja niissä pelaa yhteensä 20 joukkuetta. Unified-koripalloa pelataan 12 eri seurassa ympäri Suomen.

 

– Unified-koripallossa ei puhuta maajoukkuetoiminnasta, mutta VAU:n (Vammaisurheiluliiton) lajileiritoiminnan käynnistyessä 2010-luvun alkupuolella, leireillä oli koripalloilijoita enintään 20kpl. Nykyään leirien maksimiosallistujamäärä 70 koripalloilijaa täyttyy ja ylittyykin kerta toisensa jälkeen. Ensimmäisiin Special Olympics arvokisoihin Suomen Unified-koripallojoukkue osallistui miesten joukkueella Euroopan kesäkisoihin Belgiassa 2014 ja tämän jälkeen 2015 maailmankisoihin Los Angelesissa. Suomalaiset sarjat ovat sekasarjoja, mutta kansainväliset pelit pelataan miesten ja naisten sarjoina. Alkuvuosina naispuolisia harrastajia oli niin paljon vähemmän, ettei naisille saatu omaa joukkuetta, mutta nyt Abu Dhabin maailman kisoihin Suomesta lähtee sekä naisten että miesten joukkueet.

 

(Kuva: Pipsa Aaltonen, kuvassa Teemu Koskinen)

(Kuva: Pipsa Aaltonen, kuvassa vuoden partneripelaajaksikin valittu Teemu Koskinen)

 

Mikä motivoi ja kiehtoo sinua kaudesta toiseen olla mukana?

– Rakkaus lajiin. Olen valmentanut vuosikausia HNMKY:ssä eri ikäisiä junioreita. Unified-koripallovalmentaminen on laaja-alaisempaa ja toisaalta vaatii, mutta myös antaa enemmän. Pelaajien kehittymisen seuraaminen, niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin, antaa energiaa ja motivoi päivästä toiseen. Unified-koripallo on vilpitöntä, urheilua puhtaimmillaan. Pelaajat nauttivat lajista, ilo ja onni on aistittavissa jokaisissa harjoituksissa ja pelitapahtumissa. Jokainen onnistuminen, vuodesta toiseen, saa aikaan riemua, oli sitten kyseessä oma, joukkuekaverin tai vastustajan onnistuminen. Myös kaikki se itsenäisyys ja omatoimisuus, jonka joukkuetoiminnassa mukana oleminen tuo mukanaan pelaajille, näyttelee isoa roolia. On ollut hienoa seurata todella monen HNMKY:n Unified koripalloilijan kasvua ja aikuistumista useamman vuoden ajan ja kunnia olla mukana siinä.

 

(Kuva: Iina Helldan, kuvassa HNMKY:n Unified-koripallon alkutaivalta)

(Kuva: Iina Helldan, kuvassa HNMKY:n Unified-koripallojoukke Vantaan Ricoh-turnauksessa 2013)

 

Millä mielin ja odotuksin Maailman kisoihin?

– Hyvällä jännityksellä ja odottaen. Uusi maa, uusi kisapaikka. Special Olympics arvokisoja ei ole koskaan aikaisemmin järjestetty Yhdistyneissä Arabiermiirikunnissa, joka tietenkin voi tuoda mukanaan omia haasteitaaan. Kuitenkin luottavaisin mielin, koska joukkueen pelaajat ovat kaikki kivoja ja mutkattomia tyyppejä ja päävalmentaja Antti Heinonen entinen pitkäaikainen työpari HNMKY:n Unified-joukkueen valmennusringistä.  Kehitysvammaisuuden kirjo on laaja ja eri maista tulee profiileiltaan hyvin erilaisia ja eri tasoisia joukkueita. Ensimmäisinä kisapäivinä pelataan ns. tasoa määrittäviä otteluita, joissa vastaan voi tulla huomattavasti heikompia tai kovempia joukkueita, mutta tämän jälkeen toiveissa on hyviä ja tasaisia otteluita.

 

 

Mitkä asiat korostuvat kahden viikon kisoissa?  

– Kaksi viikkoa on pitkä aika. Joukkueestamme puolet on ensikertalaisia tällaisella kansainvälisellä kisareissulla. Pelaajien tunteminen on todella tärkeää. Valmentajana on vain pakko olla valmiina minkälaiseen tahansa eteen tulevaan asiaan/haasteeseen/pulmaan ja selvitä siitä. Rauhallisuus ja rento asenne ovat omasta näkökulmasta tärkeimpiä. Pitkällä kisamatkalla tulee aina vastaan jonkinlaisia konflikteja, kun ollaan lähes 24/7 yhdessä niin joukkueen kuin valmennustiimin keskenkin, kaikki väsyvät ja asiat toisinaan stressaavat, mutta kun nämä asiat tiedostetaan jo etukäteen eikä anneta niiden vaikuttaa liikaa, niin ollaan entistä vahvempia.

 

SO

 

https://www.abudhabi2019.org/

 

https://www.vammaisurheilu.fi/liikunta-ja-urheilu/lajit/koripallo

 

https://www.basket.fi/basket/uutiset/unified-joukkueet-special-olympics-kesamaailmankisoihin-abu-dhabiin/

 

Instagram:

Sisusudet

Sisusudetladies